Sunday, 10 June 2012

Pavlova is DONE!

Hey!!!
My pavlova is done!!! 
it's look yummy like this :
it's soooo delicious.. try la..
xkn menyesal.


the PAVLOVA recipe :
1 biji putih telur
1/4 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu besar tepung jagung


(simple je kn???)


cara-cara :

  1. pukul putih telur pada kelajuan sederhana sehingga berbuih.
  2. dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sedikit demi sedikit.
  3. terus memutar sehingga adunan putih dan berkilat.
  4. masukkan esen vanila dan putar lagi selama 2 minit.
  5. masukkan tepung jagung dan cuka dan kaup balik adunan dengan menggunakan spatula.
  6. sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  7. buat bentuk bulat size 6inci. bakar selama 1 jam (pada suhu 150c untuk 15minit pertama,dan turunkan suhu pada 140c untuk masa seterusnya).
  8. biarkan pavlova sejuk di dalam oven dengan pintu oven sedikit terbuka.
  9. untuk menghidang bolehlah dihias dengan whipped cream dan buahan segar.
  10.  pavlova garing di bahagian luar,lembut dan kenyal di bahagian dalam.

making pavlova
put it on a tray 
done! put some whipped cream and fresh fruit



conclusion : soooo yummy!!! SELAMAT MENCUBA!




No comments: