My pavlova is done!!!
it's look yummy like this :
it's soooo delicious.. try la..
xkn menyesal.
the PAVLOVA recipe :
1 biji putih telur
1/4 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu besar tepung jagung
(simple je kn???)
cara-cara :
- pukul putih telur pada kelajuan sederhana sehingga berbuih.
- dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sedikit demi sedikit.
- terus memutar sehingga adunan putih dan berkilat.
- masukkan esen vanila dan putar lagi selama 2 minit.
- masukkan tepung jagung dan cuka dan kaup balik adunan dengan menggunakan spatula.
- sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
- buat bentuk bulat size 6inci. bakar selama 1 jam (pada suhu 150c untuk 15minit pertama,dan turunkan suhu pada 140c untuk masa seterusnya).
- biarkan pavlova sejuk di dalam oven dengan pintu oven sedikit terbuka.
- untuk menghidang bolehlah dihias dengan whipped cream dan buahan segar.
- pavlova garing di bahagian luar,lembut dan kenyal di bahagian dalam.
making pavlova
put it on a tray
done! put some whipped cream and fresh fruit
conclusion : soooo yummy!!! SELAMAT MENCUBA!


No comments:
Post a Comment